Kijkbuisoperatie – ja of nee?

Sterilisatie (castratie teef/poes) kan met een klein sneetje ook zonder kostbare kijkoperatie

castratie teefDe laatste tijd staat de moderne diergeneeskunde vaak in de belangstelling. Technieken zoals laparoscopisch opereren worden in het nieuws gebracht en aangeprezen. Zonder afbreuk te doen aan de deskundigheid van gespecialiseerde centra wil ik hierbij een andere techniek onder de aandacht brengen die tussen de kijkbuisoperatie en de conventionele grote buikoperatie ligt. Al ruim 15 jaar opereer ik honden en katten op deze manier en ze verlaten vrijwel allemaal de praktijk zonder kraag, zelfstandig lopend en met een nauwelijks zichtbaar sneetje van 1,5 – 2 cm dat onderhuids is gehecht.

De kosten zijn – omdat er geen extra kostbare apparatuur nodig is – 30-40 % lager dan bij een kijkbuisoperatie.

2 gedachten over “Kijkbuisoperatie – ja of nee?”

  1. Ik heb een ruwharige standaard teckel van van bijna 10 maanden. Ze heeft haar eerste loopsheid gehad in september. Wanneer is het de beste tijd om haar te laten steriliseren? Ik wil haar zo min mogelijk pijn en ongemak laten hebben, met deze methode lijkt mij het het beste. Wat gebeurt er bij een sterilisatie? Alvast dank voor uw reactie. Wat zijn de kosten?

    1. Het beste tijdstip is 3 maanden na de loopsheid. Bij de sterilisatie (feitelijk castratie) worden de eierstokken van de teef verwijderd. De kosten bij ons zijn voor een teckel +/- 350,- euro. Het hangt een beetje af van de tijd die we er mee bezig zijn. Hoe dikker een hond is, hoe moeilijker de ingreep en hoe langer we dan ook bezig zijn. Het gewicht/grootte van de hond heeft hier minder invloed op dan de meeste mensen denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *